وازکتومی رایگان

چند سال قبل در سر در بسیاری از مراکز بهداشتی و درمانی تابلو های بزرگی نصب شده بود با این مضمون که« وازکتومی بصورت رایگان و بدون درد انجام می شود».در آن سال ها شعار فرزند کمترزندگی بهتر هم تبلیغ می شد.حتی برخی از مسئولین برنده جایزه در این زمینه نیز شدند. در همان زمان عده ای با این سیاست در حوزه جمعیت مخالف بودند ولی کسی گوش به حرف شان نکرد.شاید هم آن زمان سیاست «فرزند کمتر زندگی بهتر» سیاست درستی بود.ولی امروز یکی از چالش های پیش روی کشور افزایش جمعیت سالمندی و کاهش باروری است.

شاید به همین دلیل است که در چند وقت اخیر در خصوص افزایش جمعیت و تغییر سیاست های جمعیتی بحث های مختلفی مطرح می شود.حتی دولت لایحه لغو کل قانون جمعیت و تنظیم خانواده مصوب سال ۱۳۷۲ را در دی ماه ۱۳۹۰ به مجلس شورای اسلامی ارائه کرده است.تا از این طریق کلیه محدویت های که در زمینه افزایش فرزند بویژه برای فرزندان چهارم به بعد داشت را از میان بردارد تا شاید مردم برای فرزند بیشتر اقدام کنند.

در شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز مصوباتی در این زمینه تصویب شد و حتی هدیه سکه به خانواده ها برای تولد فرزند را پیش بینی کردند تا افزایش مرخصی زایمان به ۹ ماه و ….حتی دردوره جدید مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز یکی از محور های مورد تاکید مقام معظم رهبری مربوط به« جمعیت» است.

این که کاهش باروری را بتوان با سکه و مرخصی در شرایط کنونی افزایش داد بعید به نظرمی رسد.چون مشکلات متعدد از جمله بالا بودن هزینه های زندگی، نداشتن شغل یا امنیت شغلی،بالا رفتن سن ازدواج,عدم تمایل زوجین برای بچه دارشدن(بیش از یک بچه) و …موجب می شود تا برای تولد فرزند دوم به بعد تاملی بیشتر داشته باشند.

اما از طرف دیگر هم نگرانی مسئولین برای وضعیت جمعیت کشور در آینده صحیح است.ولی فراموش نشود که در حال حاضر دوره پنجره جمعیتی را در کشور شاهد هستیم که نباید جمعیت واقع در این پنجره را فراموش شوند.جمعیت فعالی که می توانند در سازندگی کشور نقش تاثیر گذاری داشته باشند و کیفیت زندگی مردم،سلامت زنان و کودکان و … هم باید در این تغییر سیاست های جمعیتی کشور لحاظ گردد.تنظیم خانواده را هم با هدف افزایش باروری زنان حذف نکنیم.چرا که عواقب خطر ناکی دارد. الزاما تنظیم خانواده به منزله کاهش جمعیت نیست.اتفاقا در چنین شرایطی هم به تنظیم خانواده نیاز داریم. نکته دیگری که در این زمینه لازم است به آن توجه شود از موازی کازی و پراکنده کاری در این زمینه پرهیز شود تا بتوان با در نظر داشتن شرایط آینده کشور، منابع و …و با استفاده از تمامی ظرفیت های علمی،اجرایی،تقنینی و… تصمیم مناسبی که قابلیت اجرا هم داشته باشد و همه مردم هم تشویق شوند، اتخاذ گردد.انشاءا…

سیدحسن موسوی چلک

منبع: خبرآنلاین