ضرورت تقابل فراگیر مددکاری اجتماعی ایران با سایر کشورها

روزی نیست که خبر بحرانهای اجتماعی از ایران و سایر کشورها  به گوش نرسد.وقوع جنگ های خانمانسوز از یک سو و وقوع حوادث پیش بینی نشده همچون زلزله، سیل ، آتش سوزی و غیره از سوی دیگر, صدمات جبران ناپذیری به خانواده ها که اولین هسته تشکیل هر جامعه هستند وارد میسازد. این بلایا که گاه به دست انسانها و گاه بدست طبیعت حادث میشوند, انحطاط و سقوط انسانها و به ورطه کشاندن آنان در معرض همه آسیب های جسمی، روحی و اجتماعی را بدنبال دارد. امروزه کشوری نیست که از وقوع اینگونه آسیب ها در امان باشد. تولید و عرضه مواد مخدر در  باراندازهای بین المللی و ازدیاد و تنوع مواد روان گردان شیمیایی و غیر شیمیایی، میلیونها انسان و خانواده ها را در هر کشور تهدید به تخریب و انهدام نموده است. فقر و بیکاری یک پدیده چشمگیر و عام در کشورهای آسیایی ، اروپایی و افریقایی گردید که بازتاب آن باز هم به تخریب رفتار انسانها و نهایتا آسیب به نظام خانواده آنها میگردد.

حالا بیایید بیاندیشیم که  همه انسانهای کره زمین در معرض این همه آسیب های مختلف قرار دارند و هرکدام در جهت رفع نابسامانیهای مترتب از آن راه کارهای مختلف ارائه داده اند. حرفه مددکاری اجتماعی ایران در ۶۰سال گذشته بعنوان یکی از اقدامات پیشگیرانه و مداخله کننده اجتماعی در همه ارکان بوده و کاربردی علمی و عملیاتی داشته است. تاریخ سالهای گذشته نشان داده است این حرفه تا چه اندازه جهت رفع  آسیب ها و اصلاح نابسامانیهای ناشی از ناملایمات اجتماعی موفق بوده است. خدمات اجتماعی در کارخانجات، بیمارستانها، ادارات، زندانهاو حتی در میان اجتماعات روستایی بعنوان یکی از عوامل حمایتی شناخته شده و هر روز بر نیاز ان افزوده میشود. همزمان با افزایش تنش های اجتماعی و دخول آسیب های ناشی از جنگ و دیگر بحران های اجتماعی در دنیا نیاز به خدمات اجتماعی بیش از پیش احساس میشود.

مددکاری اجتماعی در ایران توانسته از همه علوم فراگیر و تجربیات ارزنده در بازتوانی مددجویان بهره برداری نماید و همراه با دگرگونی‌های زیرساختی پس از انقلاب اسلامی شکل و محتویات خدمات اجتماعی ، ساختاری انسانی تر و عملیاتی پیدا کرد بطوریکه این حرفه به عنوان  یک مصلح اجتماعی در همه بحران های گذشته اعم از جنگ، زلزله، سیل و بحران های اجتماعی ناشی از اعتیاد و بیکاری همدوش سایر نهاد های مداخله گر دارای سبقه تاریخی شده است. حال که ضرورت یک فعالیت اجتماعی فراگیر برای سالهای آینده کشور احساس میشود، ضروریست در یک تقابل فراگیر با سایر کشورها و تبادل آخرین دستاوردها ی تجربی و علمی در قالب برگزاری همایش بین المللی این رسالت به منصه ظهور برسد.

اسدی غلامی

                                                                                                      نصراله اسدی غلامی

                                                                                     کارشناس ارشد مدیریت خدمات اجتماعی