ضعف اخلاق اجتماعی، چالشی جدی برای جامعه امروز

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، در نشست بررسی اخلاق اجتماعی در ایران که امروز دوشنبه ۱۳ آذرماه، در اداره کل بهزیستی استان تهران برگزار شد ابتدا سید حسن موسوی چلک، رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران با اشاره به اینکه در فضای عمومی جامعه مدام مطرح شود اخلاق ضعیف شده و ما آدم‌های قدیم نیستیم و حالا دروغ کارکرد دارد و در ادامه افزود: اگر امروز از ما بپرسند وضعیت اخلاق در جامعه چگونه است پاسخ‌ها ما را به تامل وا می‌دارد در حالی که همه پیرو مکتبی هستیم که پیامبرش برای تکمیل مکارم اخلاقی مبعوث شده است.

وی تصریح کرد: جامعه‌ای که اخلاق در آن ضعیف شده باشد شاخص‌های سلامت اجتماعی نیز در آن کاهش پیدا می‌کند.

سید حسن موسوی چلک تصریح کرد: در گذشته مردم هر محله مشکلات همدیگر را برطرف می‌کردند، ولی امروز حتی بزرگتر شدن کمیته امداد و بهزیستی نشان دهنده خوب عمل نکردن مردم نسبت به همدیگر است.

در ادامه این نشست حجت الاسلام محمد حسن کاویانی-مدیرکل مددکاری اجتماعی بنیاد شهید: با اشاره به اینکه در زمینه اخلاق به یک ناکارآمدی آموخته دچار شده‌ایم، گفت: اکنون بچه‌های ما باور ندارند که نجات در صداقت است بلکه فکر می‌کنند اگر می‌خواهید بدبخت شوی باید راستش را بگویی.

وی ادامه داد: هر وقت در جامعه مسئله اخلاق مطرح می‌شود همه انگشت‌ها به سمت روحانیت می‌رود انگار فقط ما متولی اخلاق در جامعه هستیم.

حجت‌الاسلام کاویانی ادامه داد: مخاطب اخلاق انسان نرمال است نه شخصی که دچار اختلال و بیماری است مشکل ما زیر ساخت‌های روانی و اجتماعی است نه زیر ساخت‌های اخلاقی تا زمانی زیر ساخت‌های روانی جامعه ما مدیریت نشود از یک فرد نا آرام و مضطرب نمی‌توان انتظار داشت اخلاقی رفتار کند. اخلاق در جامعه مسئله‌ای است که مدام باید مطرح شود اما بسیاری از مردم ما در مباحث اولیه اخلاق دچار کمبود و مشکل هستند در حالی که برخی مسئولان دنبال مطرح کردن اوج و قله‌های اخلاق در جامعه هستند. بچه‌ها ما به دنبال آموختن اخلاق عینی هستند نه شعاری.

در ادامه این نشست عاملی پژوهشگر مرکز افکار سنجی ایسپا به تشریح رابطه بین امر اخلاقی و علم جامعه شناسی پرداخت و گفت: نسبت مبهمی بین امر اخلاقی و علم جامعه شناسی وجود دارد اما این به این معنا نیست که جامعه شناسان نمی‌توانند اخلاقی باشند.

به گزارش خبرگزاری ایکنا در ادامه این نشست رفیعی از مرکز افکار سنجی ایسپا به ارائه گزارشی در خصوص پژوهش‌های صورت گرفته در مورد اخلاق اجتماعی در ایران پرداخت و گفت: براساس سنجش‌های ما که در سال ۹۳ صورت گرفته است و پژوهش اول در خصوص دگردوستی و پژوهش دوم پیمایش سبک زندگی دانشجویان بوده است به این نتیجه رسیدیم مولفه‌های اخلاق اجتماعی در بین دانشجویان از شرایط بهتری برخوردار است. دگردوستی مردم تهران از ۱۰۰ ، عدد ۵۳ بوده است در حالی که دگردوستی دانشجویان از ۱۰۰ عدد ۶۰ بوده است براساس این پژوهش نصف جامعه ایران اظهار کرده‌اند کار اخلاقی انجام می‌دهند ۷۰ درصد مردم ایران معتقدند روز به روز افراد صادق کمتر می‌شوند ۷۱ درصد معتقدند سخنان فروشندگان را باور نمی‌کنند ۳۷ درصد معتقدند راستگو بودن به حساب ساده لوحی گذاشته می‌شود.

رفیعی ادامه داد: در خصوص امنیت اجتماعی نیز شاخص‌ها نشان می‌دهد ۱۴ درصد مردم گفته‌اند طی یکسال به آنها حمله شده است و ۲۶ درصد گفته‌اند چیزی از آنها به سرقت رفته است وقتی از مردم ایران سوال شد در ایران سیاستمداران به مردم دروغ نمی‌گویند ۵۵ درصد مخالف بودند ۲۳ درصد بینابین پاسخ دادند و ۲۲ درصد موافق بودند براساس نتایج پژوهش‌های بین المللی عام گرایی در ایران بسیار ضعیف است و در میان ۵۲ کشور رتبه ۵۱ را داریم که براین اساس مردم بیشترین اهمیت را به خانواده ولی کمترین اهمیت را به جامعه می‌دهند.