فقر، تحمل افراد در بحران را کم می کند/ خودکشی ربطی به کرونا ندارد

در روزهای اخیر وحید قبادی دانا، رئیس سازمان بهزیستی، از روند افزایشی خودکشی در استان تهران خبر داد.

سیدحسن موسوی چلک، موسس اورژانس اجتماعی ۱۲۳، درباره وضعیت سلامت روان در کشور گفت: در شرایط کنونی جامعه به‌دلیل شیوع کرونا پرداختن به مقوله خشونت، خودکشی و …  می‌تواند جنبه یادگیری داشته باشد.

او تاکید کرد: خشونت در جامعه را می‌توان در ابعاد مختلف مورد بررسی قرار داد. بحران کرونا همچون بسیاری از بحران‌ها نشان دهنده قوت و ضعف افراد است. از سوی دیگر نشان دهنده موضوع تاب‌آوری اجتماعی در خانواده و محیط‌های اجتماعی است.

موسوی چلک تاکید کرد: در گذشته تعداد اندکی از افراد سامانه ۴۰۳۰ را نمی‌شناختند اما هم‌اکنون اغلب افراد با این سامانه تماس گرفته‌اند.

رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران گفت: در روزهای اخیر پیامکی درباره فعالیت اورژانس اجتماعی ۱۲۳ برای مردم ارسال شد. هم اکنون به دلیل شیوع کرونا در جامعه مردم با این سامانه در ارتباط هستند.

او افزود: پژوهش‌های انجام شده نشان داد برخی افراد خشونت، تنش و … را تجربه کرده‌اند. در جامعه نرخ خشونت یا خودکشی به شیوع کرونا مربوط نیست.

این مددکار اجتماعی تاکید کرد: کرونا به ما نشان داد مهارت‌های لازم برای داشتن یک خانواده پویا، بانشاط و آرام را نداریم.

موسوی چلک با بیان اینکه  افراد در جامعه باید مهارت گفت‌وگوی، روابط بین فردی، خود مراقبتی و موضوعات دیگر را  فرا بگیرند، افزود: یکی از عوارض بروز بحران‌ها فشارهای روانی است که به مردم درگیر در شرایط بحران وارد می‌شود.

این مددکار اجتماعی افزود: بر اساس آمار منتشر شده از سوی پزشکی قانونی در سال‌های ۹۷ و ۹۶ میزان خودکشی ۱۱ درصد نسبت به سال‌های گذشته آن افزایش داشته است.

موسوی چلک تصریح کرد: در شرایط عادی هم وزارت بهداشت اعلام می‌کرد  ۲۳ تا ۲۵ درصد مردم حداقل یک اختلال روانی را دارند و بحران‌ها معمولا در افزایش آمارها تاثیرگذار هستند.

رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران گفت: شیوع کرونا نشان داد که مردم نسبت به آینده خود نگران هستند. با بررسی بسیاری از خودکشی‌ها باید گفت که عامل اصلی آن فقر بوده است.

موسوی چلک تاکید کرد: نداشتن امید نسبت به آینده یکی از عواملی است که می‌تواند رفتارهای خشونت‌آمیز را افزایش دهد. در روزهای گذشته ایرج حریرچی، معاون وزیر بهداشت، گزارشی به این شرح که فقرا بیش از اغنیا به کرونا مبتلا می‌شوند، را مطرح کرد.

او ادامه داد: در حوزه‌های اجتماعی و سلامت روانی آستانه تحمل جامعه در شرایط مناسب قرار ندارد، چون سلامت روانی و اجتماعی برای مهار بحران‌ها وجود ندارد. بخشی از آن نیز به عملکرد بحران‌های قبلی برمی‌گردد. برای مثال از سوی دولت قرار شد تا به برخی از  افراد برای گذران روزهای کرونایی وام ۱۲ درصد تعلق بگیرد، اما ساز و کار به نحوی قرار گرفت که یارانه ماهانه آنها پیشخور شود!

بحران‌ها و شیوع رفتارهای خارج از هنجار

این استاد دانشگاه با بیان اینکه در شرایط بحرانی بسیاری از افراد به دلیل نداشتن چشم‌انداز نسبت به آینده، رفتارهای خارج از  هنجارهای جامعه از خود بروز می‌دهند که یکی از آنها خودکشی است، تاکید کرد: در چنین شرایطی ارائه خدمات تخصصی و به موقع به افراد می‌تواند تاثیر بحران‌ها را به حداقل برساند.

موسوی چلک ادامه داد: تمامی بحران‌ها عوارض روانی و اجتماعی دارند، هرگونه غفلت از آن می‌تواند عوارض متعدد برای افراد و خانواده به همراه داشته باشد.

او گفت: طولانی شدن بحران کرونا اختلالات روانی را تشدید می‌کند.

این استاد دانشگاه در پایان گفت: بر اساس بررسی‌های انجام شده اغلب افراد مهارت لازم برای داشتن یک خانواده با نشاط و شاداب را ندارد و تمامی این‌ها نیز به اقتصاد مربوط نیست، بلکه سواد اجتماعی  و کاهش نرخ سلامت روان در بین افراد جامعه را شاهد هستیم.