سالی ۴۰ هزار نفر به معلولان کشور اضافه می‌شود

علی ربیعی
علی ربیعی

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه ایران یکی از کشورهای در حال توسعه است و برنامه‌های زیادی برای بهبود کیفیت زندگی معلولان طراحی و شماری از آنها اجرا شده است، گفت: سالیانه حدود ۴۰ هزار نفر معلول به جمعیت معلولان کشور اضافه می‌شود و در این زمینه با وضعیت مطلوب فاصله زیادی داریم.

به گزارش ایسنا علی ربیعی در مراسم گرامیداشت روز جهانی معلولان و رونمایی از گزارش سالیانه یونیسف در مورد وضعیت کودکان جهان در سال ۲۰۱۳ و کودکان دارای معلولیت، اظهار کرد: بیش از یک میلیارد نفر از جمعیت جهان با نوعی از معلولیت زندگی می‌کنند و ۲۰۰ میلیون نفر در انجام امور حسی حرکتی خود با مشکل مواجهند؛ بر اساس آمارهای جهانی ۱۰ درصد مردم دنیا را می‌توان معلول به حساب آورد. بنابراین باز هم نابرابری‌های جنسیتی دست از سر انسان بر نمی‌دارد. وی ادامه داد: در کشور ما ۲۴ هزار دانشجو و ۳۳ هزار دانش آموز معلول وجود دارد و باید بدانیم که تقریبا معلولیت در میان زنان ۶۰ درصد بیشتر از مردان است.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به اینکه قریب ۸۰ درصد معلولان در کشورهای در حال توسعه زندگی می‌کنند، گفت: کشورهایی که بنیان‌های مادی لازم برای حمایت از معلولان را ندارند از جمله این کشورها هستند و این موضوع ما را به واقعیت تنوع معلولیت آگاه می‌کند. به گفته وی، معلولان ابدا جمعیت یکدستی نیستند و تفاوت‌های میان آنها الزامات متفاوتی برای هر برنامه ملی و بین‌المللی برای بهبود وضعیت کیفی زندگی آنها ایجاد می‌کند.

ربیعی در مورد معلولان نیز که به حمایت بیشتر و با کیفیت بالاتر نیاز دارند خاطر نشان کرد: معلولان کودک و زن که متعلق به طبقات و قومیت‌های مختلفند و معلولان مهاجر و پناهنده که در شرایط نابرابر با سایر شهروندان زندگی می‌کنند، نیازمند حمایت بیشتر با کیفیتی متفاوت‌تر هستند. وی در ادامه به کنوانسیون حقوق افراد معلول مصوب ۱۳ دسامبر سال ۲۰۰۶ اشاره کرد و گفت: نیازمند آن هستیم که اقدامات گوناگونی برای تحقق حقوق معلولان انجام دهیم و در این زمینه باید تدابیر قانونی متعددی را به کار بندیم که برای آنها ضمانت‌های اجرایی داشته باشیم. وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی تاکید کرد: برای مواجهه با واقعیت معلولیت باید ائتلافی اجتماعی، علمی، فرهنگی و سیاسی شکل گیرد تا جامعه ما اهمیت موضوع را دریابد و بداند که دولت‌ها اغلب توانایی ندارند از پس مشکلات موجود برای ۱۰ تا ۱۲ درصد از جمعیت جامعه خود که نیازمند بیشترین کمک هستند، برآیند. وی با اشاره به اینکه معلولیت باید به بخشی از دغدغه سیاسیون تبدیل شود، عنوان کرد: بدون عزم جدی سیاسی برای کاستن از آلام معلولان بقیه تلاش‌ها در این زمینه ثمر چندانی نخواهد داشت. ربیعی با اشاره به اینکه در ایران قانون حمایت از معلولان وجود دارد بیان کرد: باید به سمت اجرایی شدن این قانون گام برداریم و برای تحقق این قانون و پر کردن خلا‌ءهای قانونی موجود به همکاری میان همه دستگاه‌های اجرایی در این زمینه نیازمندیم.

وی افزود: از همکاری میان دولت و قانونگذاران گرفته تا همکاری میان شهرداری‌ها و دولت برای داشتن شهرهایی که محیط بهتری برای زندگی معلولان ایجاد می‌کند، در این زمینه لازم است.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی تاکید کرد: در برنامه‌های وزارت تعاون،‌ کارو رفاه اجتماعی بر طراحی و اجرای برنامه‌های مرتبط با گروه‌های هدف نظیر معلولان، کودکان بی‌سرپرست یا بدسرپرست، زنان سرپرست خانوار و غیره با رویکرد توانمندسازی و کارگستری به منظور ایجاد فرصت برابر و زمینه حضور فعال و موثر آنان در جامعه تاکید دارم.

وی با بیان اینکه دولت در شرایط مالی مناسبی قرار ندارد، اظهار کرد: باید به سمتی پیش برویم که با اعمال نوعی تبعیض مثبت در جهت اشتغال به کار معلولان گام برداریم و دستگاه‌های دولتی قوانین مربوط به حمایت از معلولان را در بخش اشتغال اجرا کنند.

ربیعی در پایان با تاکید بر اینکه ۲۴ هزار دانشجو و ۳۳ هزار دانش آموز معلول داریم گفت: حدود دو میلیون نفر در کشور به خدمات مستمر توانبخشی نیاز دارند.

مسئول اتفاق‌های گذشته نیستم

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی همچنین از بررسی نظام دستمزد تامین اجتماعی در هیات امنای این سازمان خبر داد. ربیعی در حاشیه روز جهانی معلولان افزود: من مسئول اتفاق‌های سال‌ گذشته نیستم و مسئولیت من مربوط به دورانی است که آمده‌ام و حتما آن را اصلاح می‌کنم. وی با بیان اینکه من از هیات تحقیق و تفحص مجلس خواسته‌ام و خود من زمینه‌اش را فراهم کرده‌ام، اظهار کرد: به طور کلی پرداخت حقوق و بخشی که مربوط به من است، دستورش را داده‌ام و در هیات امنای تامین اجتماعی نیز ساختارها و نظام دستمزد در حال بررسی است. وی همچنین در مورد مشکلات مناسب سازی برای معلولان در سطح شهر عنوان کرد: در حال جلوبردن تفاهم نامه‌ای با وزارت کشور در این زمینه هستیم تا شهرداری‌های کل کشور در این زمینه به یک نوع استاندارد سازی با توجه به توان هر شهر برسند تا حرکت روانتر و بهتر معلولان را دنبال کنیم.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی افزود: می‌دانم شهردار تهران هم در این زمینه دارای انگیزه است و می‌توانیم با این برنامه‌ها در سال آینده حرف‌های خوبی داشته باشیم. ربیعی همچنین از واگذاری ۲۰ تا ۲۵ هزار مسکن به معلولان تا پایان سال جاری خبر داد و گفت: در بخش مسکن سازمان بهزیستی فعالیت‌هایی را انجام داده و امیدواریم که تا پایان سال این تعداد مسکن به معلولان تحویل داده شود و برای این موضوع گروه‌های زیادی را مشخص کردیم تا با فشار زیاد و سرعت فراوان این موضوع در بخش مسکن تکمیل شود و باید بدانیم که این مسکن‌ها مربوط به مسکن مهر نیست.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در پاسخ به اینکه چه خبر خوشی برای معلولان دارید؟ عنوان کرد: شما به مسائل کوتاه مدت می‌گویید خبر خوش، مناسب سازی معلولان نیاز به یک هماهنگی سازمانی و ملی دارد و در ارتباط با خود دستگاه‌های دولتی، سازمان بهزیستی نیز باید برنامه‌ای داشته باشد تا بتواند بازدیدهای نوبتی را در برنامه خود قرارداده و بررسی کند.

وی ادامه داد: ما این موضوع را از وزارتخانه خودمان شروع کرده‌ایم و مناسب سازی ساختمان‌های اداری برای معلولان در حال مطالعه است و قرار است در این زمینه با تک تک وزارتخانه‌ها صحبت کنیم.
منبع: روزنامه مردم سالاری