محرمانه ماندن آمارها کمکی به حل بحرانها نمی کند

فقدان مهارت‌های فردی و اجتماعی در برخورد با بحران‌ها

سید حسن موسوی چلک، رئیس انجمن مددکاران اجتماعی در خصوص تأثیر کرونا بر افزایش آسیب‌های اجتماعی گفت: زمانی که بحرانی اتفاق می‌افتد بسته به شدت بحران گروه‌های مختلفی تحت تأثیر آن قرار می‌گیرند و بدیهی است که عملکرد سازمان‌های مختلف، دستگیری اقتصادی، اجتماعی سازمان‌ها و دولت، استفاده از تجارب قبلی و سلامت همه جانبه در طول مدت بحران بر پیامدهای بحران تأثیرگذار خواهد بود.

وی افزود: از آن جایی که کرونا یک بحران همه جانبه و جهان شمول شده است طبیعی است که به سبب طولانی بودن آن تبعات و عوارضی متوجه حوزه آسیب‌های اجتماعی است؛ متأسفانه طبق گزارش‌های سازمان‌های مختلف در طول بحران کرونا تنش در میان اعضای خانواده بسیار افزایش داشته است.

رئیس انجمن مددکاران اجتماعی اظهار کرد: متأسفانه فقدان مهارت‌های فردی و افزایش مسائل حل نشده خانوادگی به سبب کرونا بسیار مشهود شده است اما ادامه این روند می‌تواند زمینه ظهور آسیب‌های اجتماعی زیادی از جمله خودکشی، خشونت خانگی، همسرآزاری، کودک آزاری، دعوا و نزاع، گرایش به سمت مواد مخدر، مصرف مشروبات الکلی را فراهم کند.

موسوی چلک بیان کرد: در شرایطی که کرونا مسائل اقتصادی بسیار زیادی را به وجود آورده است به طوری که مردم امکان معاش خود را از دست داده‌اند جامعه شاهد افزایش تعداد کودکان کار و زباله گردی شده است و تمامی آمارهای سازمان‌های مرتبط تشدید این اوضاع را با وجود شیوع کرونا نشان می‌دهند.

وی عنوان کرد: عدم مهارت‌های لازم از جمله تاب آوری، مهارت‌های ارتباطی و خودکنترلی همگی تشدید کننده مسائل و مشکلات اجتماعی هستند هرچند که وضعیت اجتماعی قبل از شیوع کرونا هم مناسب نبود اما با وجود شیوع این بیماری تمامی مشکلات بیش از پیش بروز پیدا کرده‌اند.

رئیس انجمن مددکاری اجتماعی با اشاره به آسیب‌های مخرب فضای مجازی در دوران شیوع کرونا خاطرنشان کرد: در طول دوره شیوع کرونا وابستگی بچه‌ها به فضای مجازی وضعیت را نگران کننده کرده است و این مسئله خود به افزایش آسیب‌های اجتماعی ناشی از فضای مجازی دامن می‌زنند که توجه به این موضوع بسیار جدی خواهد بود.

راه حل کاهش آسیب‌های اجتماعی در دروان شیوع کرونا

موسوی چلک در خصوص راه حل فائق آمدن بر افزایش آسیب‌های اجتماعی در دوران شیوع کووید ۱۹ ادامه داد: در چنین شرایطی حوزه اقتصادی، نهادهای تصمیم‌گیری و مسئولان بیشترین نقش را در کاهش آسیب اجتماعی ناشی از کرونا ویروس ایفا می‌کنند چراکه در دوران کرونا متأسفانه افراد کم برخوردار با مشکلات بسیار جدی مواجهه شده‌اند همچنین تناسبی در میزان دستمزد شاغلان با هزینه‌های لازم برای زندگی وجود ندارد.

وی اظهار کرد: در طول دوره شیوع کرونا فرصت بقا از بسیاری از مشاغل گرفته شده است و مسئولان نسبت به این مسئله باید گامی جدی بردارند اما توجه به این نکته ضروری است که بحران زاییده زندگی اجتماعی است و هیچ جامعه‌ای خالی از بحران نیست و تنها این نوع رفتار و نحوه برخورد ماست که باید یاد بگیریم با بحران زندگی کنیم برای مثال در زمان زلزله سبک زندگی افراد تغییر می‌کند بنابراین تنها در چنین شرایطی است که پیامدهای بحران کمتر خواهد شد.

رئیس انجمن مددکاران اجتماعی با اشاره به نقش آموزش و پرورش در سلامت اجتماعی عنوان کرد: موضوع سلامت اجتماعی یکی از موضوعاتی است که باید بسیار جدی گرفته شود و آموزش و پرورش تنها متولی جدی این مسئله است چراکه مدرسه باید به دنبال اصلاح سلامت روانی و اجتماعی باشد در کنار این دسترسی مردم به منابع و خدمات اجتماعی نیز یکی دیگر از نکات مهمی است که در کاهش آسیب‌های اجتماعی باید به آن توجه کرد.

محرمانه بودن آمار آسیب‌های اجتماعی کمکی به حل آنها نمی‌کند

رئیس انجمن مددکاران اجتماعی در پاسخ به سوالی مبنی بر محرمانه بودن آمار آسیب‌های اجتماعی و مشکلات ناشی از آن در حل بحران معضلات اجتماعی افزود: طبیعتاً در هر جامعه‌ای برای حل بحران‌ها ما نیاز به یک نوع برنامه‌ریزی و تحلیل از وضعیت موجود داریم که این مسئله تنها به واسطه تحلیل‌های کمی و آمارها امکان پذیر است.

وی اظهار کرد: پس از تحلیل و بررسی آمارها ما می‌توانیم شاهد مدیریت‌های متفاوت برای حل آسیب‌های اجتماعی باشیم البته به عقیده من بخشی از این آمارها همواره باید به صورت محرمانه باشد و تنها در اختیار مسئولان قرار گیرد اما آمارها نقش اطلاع رسانی را می‌توانند ایفا کنند و برای حل معضلات اجتماعی ما می‌توانیم همکاری مردم را به همراه خود داشته باشیم همانطور که مشاهده می‌کنید آمار کرونا سبب شده است مردم نسبت به رعایت پروتکل‌ها دغدغه بیشتری داشته باشند.

موسوی چلک گفت: ایجاد حساسی به واسطه تحلیل‌های کمی و کیفی آمارها می‌تواند سبب شود بسیاری از دغدغه‌های مهم در حوزه آسیب‌های اجتماعی از جمله خشونت اولویت محلات و استان‌ها قرار گیرد بنابراین کارشناسان حوزه آسیب‌های اجتماعی ترجیح می‌دهند برای حل این معضلات آمارها را در اختیار داشته باشند.