نشست یازدهم مددکاران اجتماعی ایران با موضوع بیماران اسکیزوفرنیا برگزار شد

به مناسبت روز جهانی اسکیزوفرنی، نشست ابعاد زیستی، روانی و اجتماعی بیماری اسکیزوفرنی با حضور مدیرکل بهزیستی استان تهران و جمعی از اساتید دانشگاه برگزار شد.

در ابتدای این نشست که با مشارکت انجمن مددکاران اجتماعی ایران، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، خبرگزاری جمهوری اسلامی و رادیو سلامت برگزار شد، اصغر باقری؛ مدیرکل بهزیستی استان تهران با گرامی‌داشت روز جهانی اسکیزوفرنی، خلق حماسه بی‌نظیر ملت ایران در روز ۲۹ اردیبهشت را تبریک گفت.

وی با اشاره به حکمت ۴۱۹ امام علی(ع) در نهج‌البلاغه مبنی بر اینکه انسان اجلش پنهان، بیماری‌هایش پوشیده، اعمالش نوشته شده و پشه‌ای او را می‌آزارد، گفت: اشرفیتی که برای انسان تعریف شده است شاید در نگاه اول به این حکمت زیر سوال برود اما داشتن قدرت تفکر و تعقل که در انسان قرار داده شده، او را از سایر مخلوقات تفکیک می‌کند.

باقری افزود: در بحث بیماری‌ها نیز همانطور که گفته شد در انسان پوشیده است و ما برای اینکه شرایط بهتری برای بیمار و خصوصاً بیماران اسکیزوفرنی فراهم کنیم باید آن را در یک مثلث آموزشی ببینیم.

مدیرکل بهزیستی استان تهران با بیان اینکه در برخورد با یک بیمار اسکیزوفرنی باید فرد، خانواده و اجتماع را آموزش دهیم، ادامه داد: بیماری انسان پنهان است و همه ما بالقوه می‌توانیم بیمار اسکیزوفرنی باشیم و بنابراین باید این مهارت خودآگاهی را داشته باشیم.

وی با اشاره به اینکه متأسفانه گاهی ابتلای یکی از زوجین به بیماری سرطان و … منجر به طلاق می‌شود، خاطر نشان کرد: برای پیشگیری از وقوع سایر آسیب‌ها پیشنهاد می‌شود با فرهنگ‌سازی در جامعه، نگهداری از زن یا مرد در صورت ابتلا به بیماری‌های حاد و مزمن در شروط ضمن عقد گنجانده شود.

اصغر باقری یکی دیگر از جنبه‌های دیگر برخورد با این بیماران را شرایط محیطی دانست و با گلایه از مخالفت برخی از مردم و مسئولان برای ایجاد مراکز نگهداری از بیماران روان در بعضی مناطق، گفت: برخی افراد می‌گویند با راه‌اندازی این مراکز قیمت منازل آنها در آن منطقه کاهش می‌یابد و یا فرزندان آنها با اطمینان خاطر نمی‌توانند رفت و آمد کنند، که این ذهنیت کاملاً نادرست است و برای پاک کردن آن باید کار فرهنگی صورت گیرد.

مدیرکل بهزیستی استان تهران با تأکید بر اینکه افزایش آگاهی‌ها بین افراد جامعه و مسئولان و خودآگاهی در این زمینه از دغدغه‌های بهزیستی است، تصریح کرد: در حال حاضر ۳ هزار و ۳۴۲ بیمار اسکیزوفرنی تحت پوشش بهزیستی استان تهران قرار دارند که از این تعداد ۹۲۱ نفر از این بیماران مجهول‌الهویه می‌باشند.

باقری در پایان با اشاره به فعالیت ۲۷ مرکز شبانه روزی نگهداری از بیماران اسکیزوفرنی در استان تهران گفت: این ۲۷ مرکز با ظرفیت خدمت‌رسانی به ۲ هزار و ۴۵۳ نفر و همچنین ۱۱ مرکز خدمات در منزل با ظرفیت ارائه خدمات به ۶۵۰ نفر در سطح استان تهران به بیماران اسکیزوفرنی خدمات ارائه می‌دهند.

در ادامه این نشست رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران گفت: اگر فردی به بیماری روان مبتلا شد،‌ خانواده باید در برابر آن احساس مسئولیت کند هر چند که نگهداری بیمار سخت است اما نشدنی نیست.

سید حسن موسوی چلک با اشاره به زدن برچسب به بیمار اسکیزوفرنی، گفت: افزایش مراکز نگهداری بیماران روان نشان دهنده پایین آمدن مدارای اجتماعی و آستانه تحمل خانواده بیماران است.

وی با بیان اینکه با وجود بیماری‌های روان، روابط اجتماعی خانواده دارای بیمار روان با دیگران کمتر می‌شود، تصریح کرد: این طور نیست که بگوییم بیماران روان چیزی نمی‌فهمند و برچسب (خل و چل) به آنها زده و از آنها فرار کنیم.

موسوی چلک با بیان اینکه بیماران روان خیلی مظلوم هستند، اظهار کرد: عمدتاً سازمان‌های غیردولتی بار نگهداری و حمایت‌های بیماران روان را به دوش می‌کشند.

رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران افزود: متاسفانه اغلب خانواده‌ها به وظیفه خود در برابر بیمارشان عمل نمی‌کنند و آنها را در خیابان رها کرده یا به مراکز نگهداری می‌سپارند.

وی افزود: ۲۳ تا ۲۵ درصد مردم دست کم یک اختلال روان دارند که این شاخص در برخی مناطق کشور، بیشتر است، بطور مثال میانگین ابتلا به اختلال روان در یکی از مناطق جنوبی تهران دو برابر میانگین کشوری است.

سید حسن موسوی چلک گفت: متاسفانه دانش جامعه و حتی دانشگاهیان در مورد بیماری اسکیزوفرنی کم است و در این زمینه تلاش‌های بیشتری باید صورت پذیرد.

در ادامه این نشست محمدرضا اسدی؛ معاون امور توانبخشی بهزیستی استان تهران، رویکردهای مبتنی بر جامعه را کامل‌ترین روش برای آگاه‌سازی، مشارکت و و تغییر نگرش جامعه در ارتباط با بیماران اسکیزوفرنی دانست و گفت: در کنار این رویکردهای مبتنی بر جامعه، بیمه‌ها نیز باید حمایت ویژه‌ای از بیماران روان داشته باشند که متاسفانه تاکنون پوشش بیمه‌ای مناسب نبوده است.

وی با گلایه از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در خصوص کمبود میزان آموزش در ارتباط با کار تیمی تمامی رشته‌های تخصصی در راستای توانمندسازی بیماران، افزود: ۲۵ درصد بیماران روانی مزمن کشور در مراکز توانبخشی شبانه‌روزی استان تهران نگهداری و به آنها ارائه خدمت می‌شود.

 در ادامه نشست پنل تخصصی با مدیریت دکتر فرید براتی سده، استاد روانشناسی و مدیر اسبق ستاد ساماندهی بیماران روانی مزمن بهزیستی کشور برگزار شد. دکتر فردین علیپور عضو هیات علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، دکتر مرتضی کریمی، روانپزشک، دکتر مهرداد ناظری، جامعه شناس و عضو انجمن جامعه شناسی ایران به ابعاد زیستی، روانی و اجتماعی بیماری اسکیزوفرنی پرداختند و دکتر فرهاد رمضان نژاد مدیرعامل سرای احسان به معرفی فعالیتهای این موسسه و تجربه ایرانی کار با بیماران اسکیزوفرنی پرداخت.

این نشست در ساعت ۱۷:۳۰ با جمع بندی موسوی چلک، دبیر نشست و گرفتن عکس یادگاری به پایان رسید.

۲۰۱۷۰۵۲۲_۱۷۰۳۱۸ ۲۰۱۷۰۵۲۲_۱۵۰۷۰۰ ۲۰۱۷۰۵۲۲_۱۵۰۷۱۰ ۲۰۱۷۰۵۲۲_۱۵۳۱۰۲ ۲۰۱۷۰۵۲۲_۱۴۳۲۱۸ ۲۰۱۷۰۵۲۲_۱۴۵۰۴۲ socialposter11-(1)-copy1-copy photo_2017-05-22_11-07-15 tl tle